Yoga öğretilerinde sıkca duyduğumuz ve karşılaştığımız bir terim haline geldi “Anda Kalmak”. Peki Anda Kalmak dediğimizde “An” kelimesi bize ne ifade etmeli? Ne anlamamız gerekiyor bu kelimeden? Yoga Sutralarda “An” kelimesi şöyle ifade ediliyor. Sutra 4.33 der ki: “Bölünmeyen dönüşümler anlara karşılık gelir. Bu ardışıklığın son noktasında anlaşılır”. Bu sutrada anlatılmaya çalışalan aslında; ardışıklığın oluşmadığı yani artık zamanı oluşturan öğelerin bölünüp ardı ardına gelmediği noktadır “An”.

Gündelik hayatımızda hep bir koşuşturma içerisindeyiz. Her zaman bir sonraki yapacağımız işleri düşünüyor ya da tam tersi geçmişimizi düşünüp o anda hayal etmeye başlıyoruz kendimizi. Bu durumun içerisinde kaldıkça yapmamız gereken işleri de tam anlamıyla yapamadığımızı fark ediyoruz gün sonunda. Peki, Neden genelde bu durumla karşılaşıyoruz? Çünkü yapmaya ya da tamamlamaya çalıştığımız herhangi bir eyleme enerjimizi tam olarak yönlendiremediğimizden aynı zaman içerisinde farklı noktalarda var olmaya çalışıyor ve enerjimizi azaltıyoruz. 

Kısaca yapmak istediğimiz eyleme odaklanamıyoruz ve sonucunda da o eylemi gerektiği gibi gerçekleştiremiyoruz. Nedeni ise bir sonraki yapacağımız işi, eylemi vs. düşünürken zihnimiz gelecekte ya da geçmişteki bir olayı hatırlayıp o anda ki duygu içerisinde kaldığımızda da zihnimiz geçmişte var olmaya çalışıyor. Bu durum bizi hem yıpratıyor hem de birçok şeyi tamamlayamamış olmamıza neden oluyor ve bunu sürekli hale getirdiğimizde ise depresyona dahi girdiğimiz oluyor. Yani zihnimizin sürekli başka zamanlarda var olmaya çalışması bizi bulunduğumuz anı yaşamaktan ve o an içerisinde yapmaya çalıştığımızı yapmaktan alıkoyuyor ve anda kalamamamıza neden oluyor.
Bu durumu nasıl engelleyebiliriz? İlk yapmaya çalışmamız gereken zihnimizi sakinleştirip o an içerisinde ne yapıyorsak sadece onun içerisinde kalmaya çalışmaktır ne geçmişi ne de gelecekte yapacaklarımızı düşünmeden. Yoga da zihni sakinleştirebilmenin yolu ise nefesinde kalabilmen, aldığın ve verdiğin nefesi fark edebilmendir. Bunun için nefes (prana) pratiklerini uygulayabilirsin. Örneğin, basit yogi nefesi, nadi shodhana, kapalabathi, kumbakha gibi nefes pratiklerini uygulayabilirsin. Ayrıca ek olarak asana (fiziksel pratikler) pratiğini yaparken poz içerisinde beklemelerini yani akışını nefesinle uyumlu olarak yapmaya çalışman da bu farkındalığını arttıracaktır.
Hayatının her anında bu pratikleri yaparak doğru nefes almayı öğrendiğinde anda kalabilmeyi de öğreneceksin. Bu sayede yaptığın her ne ise en iyi şekilde yapmayı başarabilecek, daha huzurlu ve daha mutlu hale gelebileceksin. İşte o zaman her şeyin içerisindeki hoşluğu görüp bulunduğun anın tadını çıkarabileceksin. Her zaman anda kalabilmen dileği ile NAMASTE.